среда, 27 августа 2008 г.

америка

Я не веду контрамериканську пропаганду, є маса моментів, з якими я не згоден, більш того, в словах автора є відверта історична імбецильність, але це було мені цікаво. Не дивлячись на те що боян.


Е. Зарецкий ---- Дослідження інтервенцій США

"Я просто трепещу за свою країну
коли подумаю, що Бог справедливий".

президент США Томас Джефферсон



Список основних американських інтервенцій, таємних операцій і різних військових злочинів


Лише за 1661-1774 роки з Африки в США був ввезений близько мільйона живих рабів, а понад дев'ять мільйонів загинуло по дорозі. Дохід работорговців від цієї операції в цінах середини XVIII століття складав не менше 2 млрд. дол., астрономічна на ті часи цифра.

1622. Американські війни починаються з першого нападу на індійців в 1622 р. в Джеймстауне, за чим послідували війна з индейцами-алгокинами в Новій Англії в 1635-1636 рр. і війну в 1675-1676 рр., що закінчилася руйнуванням майже половини міст в Массачусетсі. Інші війни і перестрілки з індійцями продовжувалися до 1900 р. Всього американці знищили десь 100 млн. індійців, що сповна дозволяє говорити про справжній геноцид, що значно перевершує масове вбивство євреїв Гітлером (4 - 6 мільйонів жертв).

З 1689 р. по 1763 р. відбулися чотири головні імперські війни із залученням в них Англії і її північноамериканських колоній, а також французької, іспанської і голландської імперій. З 1641 р. по 1759 р. сталося 40 бунтів і 18 внутрішніх конфліктів серед поселенців, п'ять з них піднялися до рівня повстань. У 1776 р. почалася війна за незалежність, яка закінчилася в 1783 році. Друга війна проти Англії в 1812-1815 рр. укріпила незалежність, тоді як 40 воєн з індійцями з 1622 р. по 1900 р. закінчилися додаванням мільйонів акрів землі.

1797 - охолоджування стосунків з Францією після того, як військовий корабель США Delaware нападає на цивільне судно Croyable; морські зіткнення тривають до 1800-го року.

1800 - повстання рабів під буттям на чолі Габрієля Проссера у Вірджінії. Близько тисячі чоловік була повішена, включаючи самого Проссера. Самі раби не убили жодної людини.

1806 - спроба американського вторгнення в Рио-гранде, тобто на територію, що належала Іспанії. Предводитель американців капітан З. Пайк був спійманий іспанцями, після чого інтервенція захлинулася.

1810 - Губернатор Луїзіани Клейрборн вторгся по наказу президента США до Західної Флоріди, що належала Іспанії. Іспанці ретирувалися без бою, територія перейшла Америці.

1811 - повстання рабів під буттям на чолі Чарльза (прізвищ рабам часто не давали, як не дають їх собакам). 500 рабів попрямували до Нового Орлеана, звільняючи на своїй дорозі побратимів по нещастю. Американські війська знищили на місці або повісили пізніше за майже всіх повстанців .

1812 - 1814 - війна з Англією.

1812 - Президент США Медісон наказав генералові Джорджу Метьюсу окуповувати частину іспанської Флоріди - острів Амелія і деякі інші території. Метьюс проявив при цьому таку небачену жорстокість, що президент спробував згодом відхреститися від цього підприємства.

1813 - американські війська захоплюють без бою іспанську затоку Мобайл, іспанські солдати задаються в полон. Крім того, американці окуповують Маркизськие острова, окупація продовжувалася до 1814 року.

1814 - рейд американського генерала Ендрю Джексона до Іспанської Флоріди, де він окуповував Пенсаколу.

1816 - напад американських військ на форт Никольс в Іспанській Флоріді. Форт належав не іспанцям, а збіглим рабам і індійцям семинолам, які і були знищені в кількості 270 чоловік.

1824 - вторгнення двохсот американців під буттям на чолі Девіда Портера в пуерторіканське місто Фаджардо. Привід: незадовго до цього там хтось образив американських офіцерів. Міські власті були вимушені принести офіційні вибачення за погану поведінку своїх жителів.

1831 - повстання рабів у Вірджінії під буттям на чолі священика Нета Тернера. 80 рабів знищили своїх рабовласників і членів їх сімей (всього 60 чоловік), після чого повстання було пригнічене. Крім того, рабовласники вирішили завдати "превентивного удару" з метою запобігання більшому повстанню - вони убили сотні ні в чому неповинних рабів в довколишніх регіонах.

1833 - вторгнення до Аргентини, де в цей час було повстання.

1835 - Мексика. США, що прагнули до захоплення території Мексики, використовували її нестійке внутрішньополітичне положення. Приступивши з початку 20-х рр. до колонізації Техасу, вони в 1835 інспірували заколот техаських колоністів, які незабаром оголосили про відділення Техасу від Мексики і проголосили його "незалежність".

1835 - вторгнення в Перу, де в цей час були сильні хвилювання народу.

1836 - ще одне вторгнення в Перу.

1840 - вторгнення американців на Фіджі, було зруйновано декілька сіл.

1841 - після вбивства одного американця на о-ве Драммонд (тоді називався о-в Уполу) американці зруйнували там безліч сіл.

1842 - унікальний випадок. Деякий Т. Джонс чомусь загордився, що Америка у стані війни з Мексикою, і напав зі своїми військами на Монтерей в Каліфорнії. Виявивши, що війни немає, він ретирувався.


1843 - американське вторгнення до Китаю.

1844 - ще одне вторгнення до Китаю, придушення антиімперіалістичного повстання.

1846 - Мексиканці були ображені із-за втрати Техасу, чиї резиденти вирішили приєднатися до США в 1845. Пограничні спори і фінансові незгоду збільшили напруга. Багато американців вірили, що США "долею визначено" тягнутися впоперек континенту від Атлантики до Тихого Океану. Оскільки Мексика не хотіла продавати цю територію, деякі лідери США хотіли захопити її - Президент США Джеймс Полк послав війська в штат Техас навесні 1846 років. Наступні два роки бойові дії відбувалися в Мехіко, Техасі, Каліфорнії і Новій Мексиці. Американські озброєні сили були краще виучені, мали новішу зброю, і ефективніше керівництво, Мексика зазнала поразка. На початку 1847 року, Каліфорнія була під управлінням США. У вересні Мехіко ліг під атаками армії США. 2-го лютого 1848 року США і Мексика підписала Угоду про світ. У цьому договорі Мексика погоджувалася продати США за 15 мільйонів доларів територію в 500,000 квадратних миль.

1849 - американський флот наближається до Смірне, щоб змусити австрійські власті відпустити арештованого американця.

1849 - артобстріл Індокитая.

1851 - американські війська висаджуються на о-ве Johanna, щоб покарати місцеві власті за арешт капітана американського судна.

1852 - американське вторгнення до Аргентини під час народних хвилювань.

1853 - 1856 - англо-американське вторгнення до Китаю, де вони шляхом військових зіткнень вибили собі вигідні умови торгівлі.

1853 - вторгнення до Аргентини і Нікарагуа під час народних хвилювань.

1853 - Американський військовий корабель личить до Японії, щоб змусити її відкрити свої порти для міжнародної торгівлі.

1854 - американці знищили нікарагуанське місто San Juan del Norte (Greytown), таким чином вони помстилися за образу американця в цьому місті.

1855 - До Нікарагуа вторгся загін американців під керівництвом Біля. Уокера. Спираючись на підтримку свого уряду, він проголосив себе в 1856 президентом Нікарагуа. Американський авантюрист прагнув приєднати Центральну Америку до США і перетворити її на базу рабовласництва для американських плантаторів. Проте об'єднані армії Гватемали, Сальвадору і Гондурасу витіснили Уокера з Нікарагуа. Пізніше він був схоплений і розстріляний в Гондурасі.

1855 - вторгнення американців на Фіджі і до Уругваю.

1856 - Вторгнення до Панами. Враховуючи величезну роль Панамського перешийка, Великобританія і США боролися за оволодіння ним або хоч би за контроль над ним. Великобританія, що володіла рядом островів в Карібському морі, а також частиною Моськитового берега, прагнула зберегти свій вплив в Центральній Америці. США в 1846 нав'язали Новій Гранаде договір про дружбу, торгівлю і мореплавання, по якому вони зобов'язалися гарантувати суверенітет Нової Гранади над Панамським перешийком і в той же час отримали рівні з нею права в експлуатації будь-якої дороги через перешийок і концесію на споруду залізниці через нього. Залізниця, будівництво якої було закінчене в 1855, приносила американському зміцненню впливу США на Панамському перешийку. Використовуючи договір 1846, США систематично втручалися у внутрішні справи Нової Гранади, неодноразово удавалися до прямої озброєної інтервенції (1856, 1860 і ін.). Договори між США і Великобританією - договір Клейтона-булвера (1850) і договір Хея-паунсфота (1901) ще більш укріпили позиції США в Новій Гранаде.

1857 - два вторгнення в Нікарагуа.

1858 - інтервенція на Фіджі, де була проведена каральна операція за вбивство двох американців.

1858 - вторгнення до Уругваю.

1859 - напад на японський форт Таку.

1859 - вторгнення до Анголи під час народних хвилювань.

1860 - Вторгнення до Панами.

1861 - 1865 - Громадянська війна. Міссісіпі, Флоріда, Алабама, Джорджія, Луїзіана, Техас, Віржінія, Теннесі і Північна Кароліна відокремилися від останніх штатів і оголосили себе самостійною державою. Північ вводить війська нібито для звільнення рабів. Насправді, йшлося, як завжди, про гроші - в основному, посварилися із-за умов торгівлі з Англією. Крім того, знайшлися сили, що перешкодили розпаду країни на ряд маленьких, але дуже самостійних колоній.

1862 - вигнання всіх євреїв з Теннесі з конфіскацією майна.

1863 - каральна експедиція в Шимоносеки (Японія), де "завдали образи американському прапору".

1864 - військова експедиція до Японії, щоб вибити собі вигідні умови в торгівлі.

1865 - Парагвай. Уругвай при необмеженій військовій допомозі США, Англії, Франції і так далі вторгся до Парагвая і знищив 85% населення цією багатою тоді країни. З тих пір Парагвай так і не піднявся. Жахлива бійня відкрито оплачувалася міжнародним банкірським будинком Ротшильдов, тісно пов'язаним із знаменитим британським банком «Берінг бразерс» і іншими фінансовими структурами, де традиційно провідну роль грали одноплемінники Ротшильда. Особливий цинізм геноциду додавало те, що проводився він під гаслами звільнення парагвайського народу від іга диктатури і відновлення в країні демократії. Що позбулася половини території знекровлена країна перетворилася на жалюгідну англо-американську напівколонію, відому сьогодні одним з найнижчих в світі рівнів життя, розгулом наркомафії, величезним зовнішнім боргом, поліцейським терором і корумпованістю чиновників. У селян відняли землю, віддавши її купці поміщиків, що приїхали в обозі окупантів. Згодом вони створили партію «Колорадо», до цих пір правлячу країною в ім'я інтересів долара і дядечка Сема. Демократія восторжествувала.

1865 - введення військ до Панами під час державного перевороту.

1866 - неспровокований напад на Мексику.

1866 - каральна експедиція до Китаю за напад на американського консула.

1867 - каральна експедиція до Китаю за вбивство декількох американських моряків.

1867 - напад на о-ва Мідвей.

1868 - багатократні вторгнення до Японії під час японської громадянської війни.

1868 - вторгнення до Уругваю і Колумбії.

1874 - введення військ до Китаю і на Гаваї.

1876 - вторгнення до Мексики.

1878 - напад на о-ва Самоа.

1882 - введення військ до Єгипту.

1888 - напад на Корею.

1889 - каральна експедиція на Гаваї.

1890 - введення американських військ на Гаїті.

1890 - Аргентина. Вводяться війська для захисту інтересів Буенос Айреса.

1891 - Чилі. Зіткнення американських військ з повстанцями.

1891 - Гаїті. Придушення повстання чорношкірих працівників на острові Навасса, який, по американських заявах, належав США.

1893 - введення військ на Гаваї, вторгнення до Китаю.

1894 - Нікарагуа. Протягом місяця війська окуповують Блюфілдз.

1894 - 1896 - вторгнення до Кореї.

1894 - 1895 - Китай. Американські війська беруть участь в Сино-японской війні.

1895 - Панама. Американські війська вторгаються в Колумбійську провінцію.

1896 - Нікарагуа. Американські війська вторгаються в Корінто.

1898 - 1910 - Американські війська відбивають Філіппіни біля Іспанії, 600.000 філіппінців убито. Американський президент Вільям Мак-кинлі (William McKinley) оголосив, що Господь наказав йому захопити Філіппінські острови, щоб обернути їх жителів в християнську віру і принести їм цивілізацію. Мак-кинлі сказав, що говорив з Господом, коли опівночі йшов по одному з коридорів Білого Дому. (Прошло більше ста років і ось тепер президент Буш стверджує, що Господь підтримує його плани нападу на Ірак). Цікавий привід, використаний Америкою, щоб почати цю війну: 15 лютого 1898 року стався вибух на броненосці "Мен", він затонув, при цьому загинули 266 чоловік екіпажа. Уряд США відразу ж звинуватив Іспанію. Через 100 років корабель підняли, при цьому виявилося, що корабель був підірваний зсередини. Не виключено, що Америка вирішила не чекати приводу напасти на Іспанію і вирішила прискорити події, принісши в жертву пару сотень життів.

1898 - 1902 - Кубу відбивають біля Іспанії, з тих пір там знаходиться американська військова база. Та сама, на якій розташована знаменита пыточная для всіх терористів світу Гуантанамо. 1898.06.22 - В ході війни Іспано-американської війни на Кубі висадилися війська США, підтримані кубинськими партизанами, ведучими з 1895 року боротьбу проти іспанських колонізаторів. 1898.12 - Війська США почали операції по "заспокоєнню" кубинських повстанців, що не склали зброю. 1901.05.20 - Закінчився термін військового управління США на Кубі. Проте американські війська продовжують залишатися на острові. Схвалена нова конституція для Куби, відповідно до якої США володіють особливими правами в цій країні. Фактично над Кубою встановлюється протекторат США. За сприяння імущих класів капітал США активно упроваджувався в економіку Куби. У дек. 1901 відбулися перші президентські вибори, в результаті яких президентом став пов'язаний з правлячими кругами США Т. Естрада Пальма. 20 травня 1902 було офіційно проголошено створення Кубинської республіки, в Гавані був піднятий національний прапор (замість прапора США), почалася евакуація американських військ. Америка залишила за собою право втручатися у внутрішні справи Куби.

1898 - Пуерто-Ріко і Гуам відбивають біля Іспанії.

1898 - американські війська вторгаються в порт Сан Хуан справ Сури в Нікарагуа.

1898 - Гаваї. Захват островів американськими військами.

1899 - 1901. Американо-філіппінська війна. Під час цієї війни сталося знамените "биття моро", описане Марком Твеном в однойменній розповіді: американці знищили абсолютно безпечне і нечисленне (600 чоловік) плем'я, що жило в кратері вулкана далеко від цивілізації (якщо, звичайно, таке слово взагалі застосовно до американців).

1899 - Нікарагуа. Американські війська вторгаються в порт Блюфілдз.

Комментариев нет: