среда, 27 августа 2008 г.

Ющенко ветировал введение уголовной ответственности за незаконный вывоз материалов из зоны отчуждения

Ющенко ветировал введення кримінальної відповідальності за незаконний вивіз матеріалів із зони відчуження
18:32 / 02 Квітня 2007

Президент Віктор Ющенко застосував вето до закону, прийнятого Верховною Радою 15 березня, про введення кримінальної відповідальності за незаконний вивіз матеріалів із зони відчуження. Пропозиції Президента до закону «Про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення, Кримінальний і Карно-процесуальний кодекси про відповідальність за порушення правил радіаційної безпеки» (№3100) зареєстровані в Раді 2 квітня.

Президент відзначає, що цим законом пропонується визначити мінімальний розмір штрафу за адміністративне правопорушення (порушення вимог режиму радіаційної безпеки в спеціально встановленій зоні радіаційного забруднення) в тому ж розмірі (30 не оподатковуваних податком мінімумів доходів громадян), що і за злочин - більш суспільна небезпечна дія, чим адміністративне правопорушення.

На думку Президента, такий підхід не відповідає принципу справедливості.

Президент пропонує в санкції нової редакції тексту статті 461 Кодексу про адміністративні правопорушення понизити мінімальний розмір штрафу і виключити заслання на конфіскацію засобів здійснення правопорушення.

Президент також відзначає, що закон, вносячи зміни до Кримінального кодексу про введення кримінальної відповідальності за придбання з метою використання або збуту продуктів харчування або іншої продукції із зони відчуження або зони обов'язкового відселення, не враховує, що статтею 422 Кодекси про адміністративні правопорушення встановлена адміністративна відповідальність за аналогічне правопорушення.

При цьому чітко не визначено, коли і на яких підставах настає адміністративна або кримінальна відповідальність.

У зв'язку з цим Президент пропонує чітко розмежувати підстави для вживання кримінальної і адміністративної відповідальності в цих випадках.

15 березня Рада ввела кримінальну відповідальність за винесення або вивіз без спеціального дозволу матеріалів і устаткування із зони відчуження і зони безумовного (обов'язкового) відселення.

Такі дії повинні каратися штрафом від 50 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням свободи на термін від 2 до 5 років, або позбавленням волі на цей же термін.

Рада також підсилила адміністративну відповідальність за порушення вимог режиму радіаційної безпеки в спеціально певній зоні радіаційного забруднення, що виражається в проникненні в цю зону без відповідного дозволу або самовільному поселенню в ній, або знищенню, пошкодженню або перенесенні знаків радіаційного забруднення або огорожі вказаної зони.

Рада збільшила штраф за такі дії з 5-15 до 40- 60 неоподатковуваних мінімумів.

Раніше за порушення вимог режиму радіаційної безпеки була передбачена адміністративна відповідальність, а кримінальна наставала лише за порушення на виробництві правил ядерної або радіаційної безпеки і за незаконне поводження з радіоактивними матеріалами.

Комментариев нет: